Anders Kloster

Anders Kloster

Jeg havde fornøjelsen af at besøge Anders Kloster nogle få gange. Eller Ajs som han altid blev kaldt. Det er ikke fordi jeg egentlig “kendte” ham, så hans livshistore må andre fortælle. Jeg kendte ham kun som en venlig, lidt genert mekaniker, der arbejdede hos Aage på tankstationen.

Første gang jeg besøgte ham var under kulturugen for en del år siden. Jeg havde tilbudt at fotografere, hvad der foregik rundt omkring, og det var faktisk en del. Så jeg kørte ud til Ajs, der havde åbent hus, for at tage et par billeder. Jeg kom sammen med et par andre nysgerrige, og jeg blev noget overrasket over, hvad jeg så. Jeg havde godt nok hørt han skulle have et par petroleumsmotorer, og det var ikke spor overdrevet! Anders viste os rundt i et sandt museum. Det var ikke bare et par motorer! Nej de stod på rad og række. Også gamle traktorer, selvbindere, halmpressere og andre maskiner stod rundt omkring i maskinhuse, lader og læbælter.

Nu er der jo noget specielt ved gamle maskiner der larmer og oser. Det er jo nok lidt svært at forklare hvad det er, men det kan da have noget at gøre med, at man ihvertfald kan se hvordan de fungerer. Til forskel fra i dag, hvor de er pakket ind efter alle kunstens regler, hvis ikke det bare er nogle chips og kredsløb.

Folk, der har en speciel interesse er altid interessante at besøge, så jeg jeg fik senere aftalte et nyt besøg. Jeg har en fotokollega, Peter, der gerne ville med, så vi kørte på besøg hos Ajs. Det er fra dette besøg, disse billeder stammer. Peter er gammel maskinmester og ved alt, der er værd at vide om alt, der kan sættes motorer i.

Og Ajs var i topform, så vi fik en rigtig hyggelig eftermiddag. Vi så, og ikke mindst, hørte petroleumsmotorer og Ajs kunne fortælle om motorer og maskiner, så det var en fornøjelse. Inde i et lavt maskinhus stod en gammel Volvo traktor. Udstødningsrøret manglede højst 10 cm i at nå taget. Efter en halv flaske æter og mange ihærdige forsøg, lykkedes det ham at starte den. Det foregik med et brag og sort røg væltede ud af døren. Erik Balling kunne ikke have lavet det bedre på film, da Ajs grinende kom ud gennem røgen. Han var helt sort i hovedet. Jeg fik desværre ikke et billede af ham lige der, da jeg allerede havde taget et billede af røgen og jeg havde taget kameraet fra øjet.

Efter en særdeles morsom og for mig lærerig gennemgang af maskinparken, skulle vi ind og have en kop kaffe. Men inden fik vi lige en lille rundvisning i huset, hvor han også havde en masse gamle ting. Blandt andet en gammel vægtelefon fra Jydsk Telefon. “Og den virker” betroede han. Den var forbundet med en anden telefon i lysthuset.

Jeg besøgte bare Ajs en enkelt gang mere. Men billederne har jeg da og mindet om nogle gode oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.