Om lysmåling

Jeg vil gerne slå et slag for den løse lysmåler.

Problemet med lysmåling er, at godt nok kan lysmåleren måle, hvor meget lys der er, men den ved ikke, hvor meget der skal være. Lysmåleren tror nemlig, at alle motiver er grå. Med andre ord tror den, at hvis man putter alle farver og toner i motivet i en spand og rører rund, får man samme farve som et 18% gråkort. Det er heller ikke helt tosset at gå ud fra, da de fleste motiver faktisk reflekterer 18% af lyset.

Hvis du ikke kender et gråkort, har det cirka samme farve som tør asfalt. Eller som billedet herunder.

For at illustrere det, har jeg taget 3 billeder af ensfarvet karton. Jeg har fulgt kameraets lysmåler 100% og har fået disse tre billeder:

Det første billede er et stykke hvidt papir. Det midterste er sort, og det sidste er det før omtalte gråkort. Men det kan ikke ses på billederne. Kameraets indbyggeded lysmåler har nemlig lave dem alle grå! Bemærk histogrammet.

Forklaringen er nemlig, at det hvide papir reflekterer meget lys, men lysmåleren skruer 2 blænder ned til 18%. Og det sorte papir reflekterer lidt lys, og lysmåleren skruer der 2 blænder op, så det også bliver til 18%. Begge får så samme farve som gråkortet.

Billederne er alle tager i RAW, og det eneste jeg har gjort ved dem er at jeg lavet skærmdumpet grå i Photoshop, da de havde et farvestik i Faststone Imageviewer, som skærmdumpet er lavet fra.

Men hvad gør man så, hvis tonerne ikke er som lysmåleren tror? Hvis billederne er overvejende mørke eller lyse, som billederne ovenfor?

Man kan naturligvis kompensere efter man har taget billedet. Med kameraets preview og histogram, men det er nu slet ikke så nemt, som man lige skulle tro. Så god er skærmen heller ikke!

Den bedste løsning er en løs lysmåler, der måler efter “incident måden” Og hvad er så det? Og hvad er forskellen på den og den indbyggede?

Kameraets lysmåler måler lyset direkte. D.v.s. den måler lyset, der kastes fra motivet. En incidentlysmåler måler lyset, der rammer motivet i stedet.  Om der kastes meget eller lidt lys mod kameraet er den ligeglad med, og det er også lysmålingen ganske uvedkommende. I praksis peger man lysmåleren  mod kameraet fra motivet. Hvis fotografen står i det samme lys som rammer motivet, rækker man bare lysmåleren ud i strakt arm, og måler mod sig selv. Hvis ikke, f.eks. til flashfotografering, må man bevæge sig hen til motivet og måle mod stedet, billedet bliver taget fra.

For at illustrere har jeg taget disse billeder under den daglige hundeluftning. Jeg målte lyset både med kameraet og den løse lysmåler, og hvis de viste det samme, var der jo ingen grund til at tage et billede. Hvis ikke tog jeg billeder efter begge målinger. Alle billeder er målt ved ISO 200 og taget på 1/125 sek. Se blænden i EXIF billederne! Vejret var nærmest hvad man vil kalde for overskyet. Ingen direkte sol, men heller ikke gråvejr. De er taget i RAW, så billederne er ikke redigeret overhovedet. Screenshottet er lavet i Faststone Imageviewer. Et godt, gratis program, jeg gerne vil anbefale

Billederne til venstre er alle taget med kameraets måling og det højre er jo så selvfølgelig med den løse lysmåler. Jeg tog flere billeder end disse, men fælles for dem er, at ALLE lysmålinger med den løse måler er de mest nøjagtige.

Det man skal lægge mærke til er, kameraets lysmåler laver lyse motiver mørke og mørke motiver lyse. Ganske som den har lært, den skal, men det bliver det jo ikke rigtig af.

Klik på Fullscreen for at se billederne i stor størrelse. I øverst højre hjørne er et “i”. Hvis du trykker herpå, komme min forklaring til billederne. Trykker du igen, får du billedet igen.

Incident lysmåling

Dør og væg er hvid.
Dør og væg er hvid.
Flagstangen er hvid og snoren er næsten hvid.
Flagstangen er hvid og snoren er næsten hvid.
Samme billede, men i 100%
Samme billede, men i 100%
Muren er mørk grå, næsten sort. Taget er helt sort.
Muren er mørk grå, næsten sort. Taget er helt sort.
Den blå container vender mod lyset.
Den blå container vender mod lyset.
Det er skyggesiden af den blå container.
Det er skyggesiden af den blå container.
Gråvejrsbilleder er ofte for mørke og triste.
Gråvejrsbilleder er ofte for mørke og triste.
Gult har det med at klaske sammen.
Gult har det med at klaske sammen.
Min brændestabel.
Min brændestabel.

 

Incident lysmåler

Min Minolta Autometer med hvid kuppel, der bruges, når man måler mod lyset. Denne her kan bruges både til dagslys og flash.

Løse lysmålere er desværre gået af mode, men de findes dog stadig. De kan også anbefales stærkt til studiebrug. Istedet for at forsøge sig frem efter skærmen er det noget bedre at måle lyset inden billederne tages.

Og hvad flashmåling angår, viser min lysmåler forholdet mellem lyset, der er der i forvejen og hvor meget flashen tilføjer. Det er nyttig viden!

En god lysmåler til incidentmåling koster fra et par tusind og opefter. De fås i flere fabrikater, og de kan nemt kendes på den hvide kuppel over fotocellen.

2 svar til Om lysmåling

 1. Deborah says:

  Tusind tak skal du have for et meget informativt indlæg, som jeg ihvertfald har stor glæde af. Det er også min erfaring, at lysmåleren må tage fejl et sted, da jeg næsten altid skal korrigere de fotos, jeg tager på “auto”.

 2. Torben Vinge says:

  En rigtig god artikel Kristian !
  Der findes dog en lidt billigere mulighed hvad angår lysmålere, nemlig Polaris.
  Jeg købte min for 10-15 år siden, og den fås stadig.
  Dog tror jeg ikke der nogen dansk importør for tiden.
  http://www.jessops.com/online.store/products/15276/show.html
  Den er ikke i samme professionelle kvalitet som din Minolta, men lige så nøjagtig.
  Ligeles kan den det samme som de dyre.
  Min er stadig topform, og din artikel har bevirket at den er flyttet fra skabet til fototasken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.