Erland Knudssøn Madsen

De to sidste billeder er Erlands egne.

Erland K

Åbning af Erlands permanente udstilling på Heltborg Museum d. 27. april 2013

Erland Knudssøn Madsen
Erland Knudssøn Madsen

Erland Knudssøn Madsen er permanent udstillet på Heltborg Museum.

Erlands Knudssøn Madsens liv i Thy startede i Næssund. I sommeren 1965 var Erland in-viteret til at udføre et relief i vådt murstensler til Næssund Teglværk.

Han boede på egnen i nogle måneder, og når han havde fri, kørte han rundt i Thy på sin Vespa Scooter. Og efterhånden fik han den tanke i hovedet at her kunne han godt tænke sig at bo. Et stykke tid ihvertfald, hvis lejligheden bød sig.

Relieffet hedder Teglværksdrift, og det er der endnu. Og det er Erland også.

For lejligheden kom før han ventede det. I 1966 mødte han nemlig Helga i Odense, og året efter flyttede de ind i Balsens hus i Hinding. Og der har de så boet siden, selvom de kun regnede med, de skulle være her i 5 til 10 år. For selvom en kunstner, i modsætning til os andre, lever en fugls frie liv, og de sagtens kunne være flyttet, har de aldrig været fristet. Det er her, de hører hjemme.

Her, 46 år senere, er Erland forlængst blevet en anerkendt kunstner. Han har et utal af værker stående i og udenfor Thy, og han har også modtaget mange hædersbevisninger.

Og den 27. april, slog Heltborg Museum så dørene op for Erlands permanente udstilling af skulpturer. De er alle lavet på Limfjordstræ, hvor han havde han sin gang mellem 1984 – 2004, hvor fabrikken lukkede. Han betalte aldrig for at være der, tværtimod blev han betragtet som en del af den faste stab. Og det forsatte, da Limfjordstræ blev overtaget af Lilleheden i 1996.

Mest markant er skulpturen Sindbillede. Fra Have til Have. Den blev købt af Statens Kunstfond og Morsø Kommune, og oprindelig opstillet på Sundby Mors Skole, hvor den stod i 9 år.

Herefter er den flyttet rundt mellem rådhuset og Dueholm skolen, men nu er den så kommet til Heltborg.

Her står den sammen med 9 andre træskulpturer, og en meget stor skulptur af svensk granit der står udenfor.

Det er det gamle cykelskur, der har fået en større overhaling ved hjælp fra Sportgoodsfonden.

Udenfor er det blevet beklædt med træ og indvendig er det helt nyrestaureret; loftet er hævet, og væggene er nye.

Erland og Helga har skænket kunstværkerne til museet, og de er glade for, de på denne måde kan betale noget af deres gæld tilbage. Til Limfjordstræ og til andre, de har fået hjælp fra. Og til Thy.

I et hjørne af bygningen er der et vindue fra gulv til loft, hvorfra man kan se til Næssund.

Ringen er sluttet.

[Galleries 76 not found]

Jeg har redigeret disse billeder lidt anderledes. De passer ikke sammen med de øvrige, så de har fået en plads her, for dem selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.