Erik Jensen

Modelbygger og samler

Erik Jensen

Frikorps Danmark
Frikorps Danmark
Eriks modeller af vognede fra den nedlagte Thisted Fjerritslev jernband
Eriks modeller af vognede fra den nedlagte Thisted Fjerritslev jernband
Jernkorset af 1. og 2. grad.
Jernkorset af 1. og 2. grad.
Regnemaskine Odhner Svinger
Regnemaskine Odhner Svinger
Landmålerinstrumentet teodolit
Landmålerinstrumentet teodolit

Erik Jensen stoppede som landmåler i 1992. Det sidste han lavede var måle ud til naturgas, og da det var færdigt, var der ikke mere arbejde. Som han siger, hele Danmark var målt op, og den smule der manglede, kunne nogle få mennesker lave. Moderne teknik og ikke mindst GPS gjorde de fleste landmålere overflødige.

Erik havde da været ved faget i næsten 30 år. Han havde allerede fået en del erfaring fra hæren, hvor han beregnede, hvor kanoner skulle skyde. Ikke helt det samme, men det lignede dog! Han var glad for livet som soldat, men hans kones pludselige død satte en stopper for det. Han stod da alene med en søn på 1½ år, og det var ikke foreneligt med et liv i felten.

Så efter 7 år i forsvaret, hvor han i mellemtiden var avanceret til premierløjtnant, fik han så mulighed for at blive landmåler. Og Eriks første arbejde var Kystvejen fra Klitmøller til Hanstholm.

Og da det var slut, fik han arbejde hos en entreprenør. Det var ikke så længe, for han brød sig ikke om at skulle bestemme over andre. Det havde han ikke haft problemer med som officer, men det var længe siden. Så han fik arbejde som gartner på Kristianslyst, hvor han var 5 – 6 år. Et arbejde, han var meget glad for.

Herefter blev han i 98 pedel i Skjoldborg skole, og da den blev nedlagt i 2011 kom han til Sjørring Skole. Her havde han i forvejen arbejdet, da Skjoldborg ikke var stor nok til en fuldtids pedel. Og her er han såmænd endnu, selvom han er gået på pension. 19 timer om ugen.

Erik har altid været en samler. Som alle andre drenge samlede han på frimærker, men også på cigaretpakninger, barberbladsomslag og mavebælter fra cigarer. Og man kan
vist godt sige, Erik har en vis samlemani, for i dag har han en samling af Teknobiler, dampmaskiner og andet gammelt legetøj. Soldater og modeltog. Meget af det er ting,
der skulle have været kasseret, men som Erik har repareret. Han har også repareret for legetøjsbutikker.

Og det er ikke kun legetøj. Skufferne er fulde af regimentsmærker og medaljer. Jernkors fra første og anden verdenskrig. Magen til det, korporal Hitler selv fik og som han senere delte så rundhåndet ud af. Og samlingen bærer også præg af Eriks arbejdsliv. Våben og måleinstrumenter. Og et par gamle regnemaskiner.

Og han har ikke kun repareret tog, han har selv bygget togvogne. 2 modeller af vognene fra Thisted-Fjerritslev bane.

Erik er meget fascineret af småting. Så fascineret, at han selv bygger dem. Han har lavet 2 dukkehuse med møbler, kakkelovn og seng. Enkelte møbler har han dog ikke selv lavet. Børge Mogensen stole og spisebord, Wegners gyngestol og et sengetæppe i patchwork. Men ellers er der parketgulve, vindeltrappe og elektrisk lys med ledninger i sugerør. Alt i målestoksforholdet 1:12.

Lige i øjeblikket laver Erik knive. Bladet køber han dog, men skæfte og skede er hjemmegjort. Det startede med han fik en tand fra en kaskelothval. Og sådan en skal jo bruges, så det blev Eriks første kniv. Siden er det blevet til mange. Hvad det næste bliver, ved Erik ikke, men han har meldt sig til et fotokursus til efteråret, så hvem ved?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.